Bechterew Actief Lezingen

Op deze pagina vind je nadere informatie over de presentaties die zijn gegeven tijdens Bechterew Actief 2013.

Nieuwe medicijnen op komst

Presentatie van Prof. dr. D.L.P. Baeten, medisch specialist reumatologie AMC Amsterdam, gegeven door dr. I.E. van der Horst-Bruinsma, reumatoloog VUmc Amsterdam en dr. A.M. van Tubergen, reumatoloog Maastricht UMC

De meest krachtige behandeling voor Bechterew is actueel TNF-blokkers, maar niet iedereen reageert goed op deze behandeling. Recente studie heeft aangetoond dat blokkers van een ander ontstekingseiwit minstens even krachtig werken als TNF blokkers. De resultaten en het belang van deze studie zijn uitgebreid besproken.

Presentatie: Nieuwe medicijnen op komst

Uveitis (inwendige oogontsteking) bij Bechterew

Dr. I.E. van der Horst-Bruinsma, reumatoloog VUmc Amsterdam

Naast gewrichtsklachten kunnen bij Bechterew ook andere lichamelijke problemen ontstaan, zoals een acute oogontsteking van het regenboogvlies, Uveïtis genaamd. Tijdens de presentatie werd uitgebreid ingegaan op oorzaken en behandeling, evenals op andere lichamelijke problemen bij Bechterew, zoals darmontstekingen en hart-en vaatziekten.

Presentatie: volgt

Samenwerking met de huisarts

Dr. A.E.A.M. Weel, reumatoloog Maasstad Ziekenhuis Rotterdam

Vroege behandeling van Bechterew vraagt om een vroege herkenning van het ziektebeeld. Vroege herkenning is optimaal indien deze plaatsvindt in de eerstelijn (o.a.  huisartsenpraktijk). Tijdens deze presentatie werd hier uitgebreid ingegaan.

Presentatie: Samenwerking met de huisarts

De waarheid over Bechterew…

Dr. A.M. van Tubergen, reumatoloog Maastricht UMC
Mark van Woudenberg, ervaringsdeskundige
Tom Blom, mediapersoon

Interactieve workshop waarin deelnemers hun ervaringen over omgaan met Bechterew in de praktijk deelden met elkaar, een ervaringsdeskundige en de reumatoloog. Ook de werksituatie en het belang van bewegen kwamen aan bod.

Er is geen presentatie gebruikt in deze workshop.

Eigenaar van uw behandeling

Marjolein Spronk, owner Patiënt Participatie.nu

Als patiënt bent u eigenaar van een aandoening en daardoor ook eigenaar van uw behandeling. Ervaart u dit ook zo? Marjolein Spronk besprak de rol van de patiënt t.a.v. zijn behandeling en gaf praktische tips die de patiënt kan benutten in de communicatie met de behandelaar en bij de uitvoer van de behandeling.

BechterewMonitor

Robert van Dijk, bestuurslid Stichting Bechterew in Beweging

Zelf je ziekte monitoren bij de ziekte van Bechterew. Zorgverleners zijn er om je te helpen, te adviseren en te behandelen, maar jij speelt zelf ook een belangrijke rol. Dit klinkt misschien als een hele verantwoordelijkheid, maar het is heel belangrijk dat jij bepaalt wat je zelf wilt doen en wat niet. Tijdens deze lezing werd uitgelegd hoe de BechterewMonitor werkt en hoe BechterewMonitor jou kan helpen. 

Presentatie: BechterewMonitor