Kuren

Kuren, iedereen heeft er wel eens over gelezen of zelf aan den lijve ondervonden. Het kan op een eenvoudige manier, maar ook omgeven met luxe. Vele kuuroorden lokken vooral mensen met een chronische aandoening om een weldadige kuur te ondergaan, al dan niet in combinatie met een vakantieverblijf.
Kuren voert terug op een oude traditie. Bij natuurlijke bronnen met geneeskrachtig water ontstonden oorden waar mensen met allerlei kwalen naar toe kwamen om zich door het bronwater te laten genezen. In de loop der tijd groeide kuren uit tot een alomvattende behandeling, waarvan het geneeskrachtige bad nog slechts een van de onderdelen uitmaakt.
Kuren sluit aan bij de veranderende inzichten in de behandeling van reumatische aandoeningen. Vroeger kregen mensen met reuma vooral het advies om veel rust te nemen in tijden van gewrichtsontstekingen. Dit was eigenlijk het enige middel om de ontstekingen te lijf te gaan. Tegenwoordig zijn er veel goede medicijnen, die het ziekteproces kunnen afremmen, zodat mensen veel meer hun gewone dingen kunnen blijven doen.
Bovendien is duidelijk geworden dat teveel rust niet goed is voor de gewrichten. Spierkracht en conditie gaan dan snel achteruit en het is niet zo eenvoudig die weer op te bouwen. Uit wetenschappelijk onderzoek en uit de dagelijkse praktijk komen steeds meer signalen dat mensen die in beweging blijven en op verantwoorde wijze oefenen, hun gewrichten beter kunnen blijven gebruiken en dus minder last van de ziekte hebben. Kuren past in deze ontwikkeling. Het wordt niet gezien als een op zichzelf staande behandeling, maar als onderdeel van de totale behandeling van iemand met een reumatische aandoening.
Ook in Nederland is de belangstelling voor kuren sterk toegenomen, ook bij de behandeling van mensen met een reumatische aandoening zoals de ziekte van Bechterew. Kuren kan een reumatische aandoening niet genezen, maar kan een waardevolle bijdrage leveren aan de behandeling, zoals minder pijn en een betere conditie, minder last van vermoeidheid en soepelere gewrichten. Echter, dit verschilt sterk per individu. Veel mensen met een reumatische aandoening ervaren een positief effect voor een langere periode, anderen ervaren het tegendeel en hebben er geen baat bij. Kortom, het betreft steeds een persoonlijke ervaring.

Basiselementen in een kuur

Basiselementen in een kuur bevatten tenminste:

• baden in thermaal water
  • actieve oefentherapie
  • ontspanning.

Dit kan verder aangevuld worden met talloze behandelingsmogelijkheden zoals:

• modderbaden
  • pakkingenmassage
  • onderwaterstraalmassage
  • elektrotherapie
  • ultrageluid
  • strangerbaden
  • kneipp-kuren
  • kruidenbaden
  • manuele therapie

Verder:

• Tractie
  • Radon-hyperthermiebehandeling
  • Injecties met o.a. radon
  • Acupunctuur
  • Reflexmassage

Effect van kuren

Kennis over het effect van kuren is vooral gebaseerd op ervaringsgegevens en kunnen sterk verschillen per persoon. De meeste kuurervaring is opgedaan bij RA (reumatoïde artritis), de ziekte van Bechterew en artritis psoriatica. Dat wil echter niet zeggen dat mensen met andere vormen van reuma en aan reuma verwante aandoeningen geen baat kunnen hebben bij een kuurbehandeling.
Met een kuur worden de beste resultaten bereikt na zo'n 2 tot 3 weken en kan bovendien lichamelijk, maar ook psychisch ingrijpend zijn. Intensief met het lichaam bezig zijn, legt de nadruk op de beperkingen en dat kan heel confronterend zijn. Daarom is een goede begeleiding essentieel.
Kuren is geschikt voor zowel mannen als vrouwen, maar er zijn situaties waarin kuren is af te raden. Daarom ook het dringende advies om met uw behandelend arts in Nederland te overleggen.
Bovendien is er de laatste jaren wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kuurbehandelingen, waaruit gunstige resultaten komen bij bepaalde behandelingen.
Een kuur kan zowel individueel als in groepsverband gevolgd worden en het is van belang dat dit onder medisch toezicht gebeurt van arts/fysiotherapeut/verpleegkundige en er bovendien rekening gehouden wordt met adviezen van de eigen behandelend arts in Nederland.

Vergoeding van de kosten

Over vergoedingen dient u contact op te nemen met uw eigen zorgverzekeraar.

Meer informatie

Middels dit artikel geven wij u slechts beperkte informatie over kuren. Wij onthouden ons van adviezen, aanbevelingen, beoordelingen en directe verwijzingen voor/naar bepaalde vormen van kuurbehandelingen, kwaliteit/kwalificatie van kuuroorden en kuur/reisorganisaties. Ook dit kunt u overleggen met uw arts, reumaconsulent en zorgverzekeraar. Meer informatie kunt u vinden op de website van het Reumafonds:

Deze informatie kunt u ook verkrijgen via de reumaconsulent of via de Reumalijn, tel. 0900 - 2030300 (€ 0,10 pm). Ook kunt u hier de brochure "Kuren" aanvragen of via uw patiëntenvereniging.

Wij wensen u veel succes met de overweging om te gaan kuren.

Note:
Kuuroorden welke vermeld staan op de website van de Stichting Bechterew in Beweging, impliceren geen enkele indicatie voor garantie over kwaliteit of kwalificatie van het aangebodene. Vermeldingen tonen slechts één van de vele mogelijkheden binnen het kuren in binnen- en buitenland en staan geheel los van enige vorm van aanbeveling door de Stichting Bechterew in Beweging.

Lees ook onder "Disclaimer" op deze website.
Stichting Bechterew in Beweging